Grand amour.com

Анди Шустър и Бен Урович се целуват като пред скулптура във формата на сърце пред Музея на изкуствата в Монреал, 13 февруари 2005 г. Двойки в много части на света ще си разменят цветя, шоколади и други знаци на любовта си в деня на влюбените, който пада на 14 февруари.

голям

REUTERS/Шон Бест SB

Няма повече истории за една нощ! В интернет мъжете и жените дебнат половинките си. Водени от нови виртуални сватовници.

19-годишният Флоран би предпочел блондинка със сини очи, а не „човешки права“, жена с „националистическо вдъхновение“. 20-годишната Виолейн обича ягодите от Тагада, Социалистическата партия и търси „приятелства и още, ако е афинитет“. Той е регистриран на Droite-rencontre.com. Тя, на Gauche-rencontre.com. Дали партизанските симпатии предпочитат любовта от пръв поглед? "Споделянето на едни и същи идеи или една и съща религия е гаранция за успех на двойката, твърди основателят на тези два сайта Винсънт Вейрат-Масън. Колкото повече сегментираме срещите, толкова по-дълго издържат двойките." Тъй като той казва така.

Стабилен, сериозен, солиден. След радостната бъркотия от революцията на Meetic и техните краткотрайни игри, сърцата, които трябва да вземат, изглеждат във всеки случай уморени от тези експресни романтични отношения. Те се стремят да изградят и плебисцират трайна любов. Продължаващото нарастване на раздялата, дори след втори брак, отваря огромно поле от потенциални кандидати за тях. Още по-добре: любовта, истинската, уникалната, тази, която се възхвалява още от Платон, никога не е карала хората да мечтаят толкова много. Сблъсквайки се с несигурността, суровите отношения в работата, „двойката е последното място за комфорт, за възстановяване на самочувствието“, отбелязва социологът Жан-Клод Кауфман, автор на „Странната история на щастливата любов“ (Armand Colin, 2009 ).

Но къде да намеря сродна душа? Дискретен, бърз, отворен към света на възможностите, Интернет играе перфектното съвпадение от почти десетилетие. Почти 1 на 10 жени и повече от 13% от мъжете признават, че са се заблуждавали в сайт за запознанства. Младите хора са начело: 1 на 3 редовно сърфира там. Но този път приоритетите се промениха. Изчезнаха страстите и техните шествия на разбитите сърца. Големите надежди задължават, сватовете на мрежата преразглеждат офертата си, разхождайки се по счупените от брачните агенции от миналото.

Съвпадайте с очакванията и психологическите профили

"Любов, без шанс." Стартирал през 2001 г., пионерът Meetic убеди повече от 15 милиона самостоятелни пътници да се абонират за разговора. От юли новата му услуга Meetic Affinity гарантира, че всеки ще намери своята друга половина. Той не е сам в опитите за невъзможното. Други виртуални сватовници, Parship, Be2 и Love Intelligence, стартират в пробива. Как се надяват да получат чашата? Следвайки гениалния принцип на краш теста: вместо да разчитат на клониране на общността, тези съвременни сватовници обещават най-накрая да съвпадат с „очакванията“ и „психологическите профили“.

На Meetic Affinity единичният клиент отговаря на сто лични въпроса и получава около петдесет съответстващи профила. Услугата струва 25 евро на месец, със 7 повече от първоначалната формула. Дреболия, ако искаме да повярваме на притока на заинтересовани страни: за шест месеца офертата привлече повече потребители на интернет, отколкото компанията майка за три години. Създателят на Love Intelligence Флорънс Ескаравадж също вярва в чудесата и най-вече в това: победата на автентичната любов чрез грацията на дигиталните технологии. Изтласкана от приятелите си, бившият стратегически мениджър на Club Med се превърна в любовен треньор. "Прекарвах по един час на ден в офиса, слушайки сърдечните им болки по телефона. Те намериха съветите ми за полезни. В крайна сметка им повярвах", смее се тази, която сега управлява 10 щатни служители, обучава шестия си съветник съпруг и има само публикува любовни отношения за манекени (първи).

Идеята да се осигури подкрепа на интернет потребителите в търсене на любовта му хрумна от Съединените щати, където 70% от синдикатите сега се раждат в мрежата. Сайтът му е анти-флирт par excellence. Преди дори да се надяват да прочетат профила на други членове или да напуснат собствения си, абонатите са помолени да нарисуват своя автопортрет в детайли, на няколко страници, подпомогнат от вътрешен експерт - който след това ще отговаря за представянето на „сродните души“ . Снимките са много незадължителни, както и каталогът с "критерии". Ще става въпрос обаче за описване на „мъжката и женската му част“ или на повратните моменти от живота му.

Любов в края на кликването

След като не е обичайно, признат специалист в семейството, психиатърът и психоаналитик Серж Хефез, подкрепя тази последна компания за виртуално помирение. „Хората мечтаят да отбележат кутийките, които им гарантират да намерят идеалния партньор, анализира авторът на Antimanuel de psychologie (Bréal, 2009). Те биха направили по-добре да се стремят към перфектната връзка.“ Дори ако за постигане на това социологът Жан-Клод Кауфман предпочита да предотврати: трябва да се очакват известни усилия. „Тези, които мечтаят за клонинг, да останат себе си, като добавят другия, без да бъдат обезпокоявани, сериозно се заблуждават, обяснява той: двойка не се образува без вътрешни сътресения“.

Може ли едно щракване с мишката един ден да предизвика такъв красив катаклизъм? Идеята или по-скоро кошмарът вдъхновява философа Ален Бадиу за последния му опус „Eloge de l'Amour“ (Flammarion, 2009). Брошура в правилата срещу тази „пропаганда на сигурността“, поддържана според него от всички тези пророци на Мрежата: „Обичайте нулев риск, няма шанс, това ни обещава [един]“, осъжда писателят, убеден в коварното връщане на нова форма на „уговорен брак“. Егоцентричността би била единствената награда там: „Ако сте добре подготвени, ще можете да изпратите на разходка другия, който не отговаря на вашия комфорт, отбелязва Бадиу. Ако страда, това е негова работа, той не е. не е в модерността. "

За щастие пътищата на любовта остават непроницаеми. Роза беше една от първите във Франция, която мечтаеше да срещне очарователния принц, скрит зад компютъра си. След десетилетие, прекарано в напразно спиране на обявите на Meetic, разведената майка най-накрая се пресече с любов миналата година. Почистващите. Тя е на 70 години, новият й съпруг - 80. Те все още вярват в приказките и твърди като желязо. Много по-малко виртуална любов от пръв поглед.